Fler sätt att resa på

Om du behöver stöd för att resa finns det fler möjligheter förutom färdtjänst.

Sjukresor

Du som behöver åka till sjukvården kan åka med Landstingets sjukresor. Sjukresor gäller till och från all sjukvård som du har en remiss till eller när du själv har bokat en tid.

Du ska åka med sjukresor vid läkarbesök, tandläkare, sjukgymnast, utprovning av hjälpmedel, habilitering, rehabilitering eller andra vårdande insatser. Alla andra besök som du har remiss till ska också ske med sjukresor.

Till dessa besök kan du inte åka med färdtjänst även om du är beviljad det. Det beror på att det är Landstingets tjänst och inte något som kommunen kan betala för.

Boka din sjukresa

För att boka en sjukresa behöver du ta kontakt med den sjukvård som du ska åka till. De avgör om du får resa med taxi eller rullstolstaxi till sjukvården.

Därefter ringer du till beställningscentralen på telefonnummer: 0771-99 90 00.

Sjukresor går under högkostnadsskyddet och därför ska du alltid spara dina resekvitton.

Har du frågor om sjukresor

För att få kontakt med sjukresor kan du ringa UL:s kundtjänst på telefonnummer: 0771-14 14 14. Tryck 3 för att komma till sjukresor. Kundtjänsten har öppet klockan 08.30-11.30.

E-post till sjukreseenheten hos Region Uppsala.: sjukreseenheten@regionuppsala.se

Läs mer om sjukresor på Region Uppsalas webbplats

Riksfärdtjänst

Om du ska resa till en annan kommun kan du ansöka om riksfärdtjänst. Inför varje resa behöver du göra en ny ansökan. För att kunna göra en utredning behöver vi ha din ansökan minst 15 vardagar innan själva avresedagen. Vid storhelger under sommaren är ansökningstiden upp till sex veckor.

I första hand får du som söker riksfärdtjänst åka med en ledsagare på allmänna kommunikationer som till exempel buss eller tåg.

Du kan söka om riksfärdtjänst utan att du är beviljad färdtjänst.

Ansök om riksfärdtjänst

Seniortaxi

Du som är senior kan själv ringa till taxibolagen och fråga om de har seniortaxi. Resor med seniortaxi innebär att du mot en mindre kostnad kan åka taxi inom centrala Enköping.

Kompletteringsresor

Du som bor minst två kilometer från närmaste busshållplats kan åka med kompletteringstrafik på torsdagar. Resan kostar 40 kronor enkel väg. Du har möjlighet till ett tre timmar långt uppehåll för att uträtta ärenden under affärstid.

Vi kommer samordna resorna med andra resenärer och du blir hämtad på avtalad tid.

Beställ kompletteringsresa

Du behöver beställa din resa hos Arboga Taxi dagen innan, dvs på onsdagar, senast klockan 17.00.

Telefonnummer till Arboga Taxi: 0171-62 70 90.