Färdtjänst och sjukresor

Färdtjänst och riksfärdtjänst är till för dig som har en funktionsned­sättning och inte kan resa med buss eller tåg på egen hand. Du kan också få ersättning för resor när du besöker sjukvård eller tandvård.

Du kan få färdtjänst och riksfärdtjänst om din funktionsnedsättning är mer än tillfällig. Du som har färdtjänst kan ansöka om lyfthjälp i trapporna och färdtjänst i en annan kommun.

När du har fått beslut om att du kan få färdjänst, beställer du dina färdtjänstresor hos Arboga taxi på telefonnummer 0171-62 70 90.

Har du kostnader för resor när du besöker sjukvård eller tandvård kan du ha rätt till ersättning från Landstinget i Uppsala län för en del av dina resekostnader.

På landstingets webbplats hittar du mer information om sjukresor och kontaktuppgifter till landstingets handläggare för sjukresor.

Vanliga frågor

Vart kan jag åka med färdtjänst?

Du kan resa inom Enköpings kommun. Du kan även resa upp till 2,5 mil utanför kommungränsen, till exempel till Uppsala, Bålsta, Sala, Västerås och Strängnäs.

Hur mycket kostar det att åka färdtjänst inom kommunen?

​Det kostar 40 kronor oavsett om du åker med taxi eller specialfordon. En person (medresenär) kan följa med dig kostnadsfritt. Övriga personer (medresenärer) betalar 40 kronor per person.

Hur mycket kostar det att åka färdtjänst till en annan kommun?

Du betalar 25 procent av taxameterbeloppet. Den lägsta summa som du måste betala är 40 kronor och högsta 165 kronor. En person (medresenär) får resa med dig för 40 kronor per resa. Om fler personer (medresenärer) åker med dig betalar de samma belopp som du.

Fördjupning