Restaurang och livsmedel (RL)

Här blir restaurangen till ditt klassrum. Ett program för dig som vill arbeta på till exempel restaurang, bageri eller i butik.


I Sverige serveras varje dag cirka 5,5 miljoner mål mat utanför hemmen. På restauranger, hotell, skolor, arbetsplatser, sjukhus, tåg, passagerarfartyg eller genom catering. Varje måltid har färdigställts av restaurang- och storkökspersonal på olika nivåer. Restaurangbranschen är i ständig utveckling vilket gör att kompetent personal ständigt eftersöks.

Arbetssätt

Westerlundskas restaurang- och livsmedelsprogram har ett mycket gott rykte ute i landet. Hos oss lär du dig att planera och sätta samman kost till en näringsrik och god måltid. Du får även lära dig handgreppen i ett professionellt kök och hur maten ska serveras för att matgästerna ska bli nöjda.

Programmet erbjuder mycket arbetsplatsförlagt lärande (APL), främst i årskurs 3. Därmed ges du goda möjligheter att praktisera på annan ort i Sverige eller utomlands.

Speciellt för programmet är att nästan all undervisning bedrivs i anslutning till programmets egen restaurang, Novisen.

Viktigt på RL

Intresse för matlagning och viljan att samarbeta är viktig. Du måste tycka om människor och du får lära dig att ge service på bästa sätt. Vi lagar och serverar mat både till lunch och kvällar. Arbetet i kök och servering håller ibland ett högt tempo så du bör vara stresstålig. Under de dagar du har undervisning i karaktärsämnen börjar du klockan 08.00.

Vidareutbildning

Hos oss studerar cirka 100 elever fördelade på tre årskurser. Lärarna har lång erfarenhet som köks- eller källarmästare, några med egna restauranger vid sidan av sin pedagogutbildning. Efter gymnasiet kan du börja arbeta direkt, men det finns också ett stort utbud av vidareutbildningar och högre studier i Sverige och utomlands. Branschen är i högsta grad internationell. Sverige håller i många sammanhang högsta internationella standard och våra svenska kockar har ofta placerat sig bland de främsta i internationella tävlingar.

 

Programrektor:
Freddie Sahlin

Studie- och yrkesvägledare:
Emma Minkkinen

Lärarkontakt:
Ulla-Maria Hansén

Besöksadress:
Torggatan 13

Följ oss

Facebook
Facebook
Facebook

Mer information