Inriktningar och ämnen

Hitta på sidan

NIU ridning

Westerlundska gymnasiet ger dig som har tävlingsmeriter från ridsporten möjlighet att under schemalagd skoltid träna med en tävlingshäst. Du får chansen att kombinera gymnasieexamen med många träningstimmar på tävlingshäst samtidigt som du får en gedigen utbildning.

Ridutbildningen kommer att hållas på Enköpings Ridklubbs anläggning. Enköpings Ridklubb är en ideell förening med cirka 900 medlemmar, varav 500 rider lektion varje vecka, från nybörjare till elitryttare. Vi har tävlingsryttare på alla nivåer i både hoppning och dressyr, SM-medaljörer både i lag och individuellt på ponny och häst i hoppning och dressyr, EM- samt VM-deltagare. Enköpings Ridklubb är en aktiv tävlingsklubb som arrangerar drygt tio externa tävlingar per år. Klubben har bland annat varit SM-arrangör fem gånger och har hög kvalitet på sin anläggning, sina tränare och hindermaterial.

Enköpings Ridklubb har plats för 55 hästar, två stora isolerade ridhus 20x80 meter och 24x60 meter, två uteridbanor, bemannad cafeteria med mera.

Huvudtränare är Rolf Byström och Gunilla Byström med hjälp av ridklubbens högt utbildade instruktörer. Rolf Byström, A-tränare i hoppning, är ansvarig för hoppeleverna och Gunilla Byström, Svensk Fellow och B-tränare i dressyr, är ansvarig för det i ansökan. Vill du hyra stallplats av Enköpings Ridklubb kontaktar du klubben direkt för mer information och för att teckna avtal. 

Målsättning

Målet med utbildningen är att du ska kunna kombinera elitinriktad idrottsträning (i dressyr, hoppning eller en kombination av båda) med gymnasiestudier. Du ska ha goda allsidiga resultat på minst en nivå av LB/LA dressyr eller 1.10/1.20 hoppning.

Efter gymnasiet

Efter utbildningen är målsättningen att du som tävlingsryttare på sikt ska kunna tävla minst nationellt inom din valda disciplin. Du kan även bli hästskötare inom eller utanför Sveriges gränser eller starta eget hästföretag och till exempel utbilda hästar. Du kan även studera vidare på högskola eller yrkeshögskola till exempelvis hippolog eller ridlärare.

NIU rugby

Westerlundska gymnasiet erbjuder en unik möjlighet för elever att kombinera sina gymnasiestudier med elitsatsning på rugby. Eleven läser ett av de nationella program som erbjuder nationell idrottsutbildning, NIU, och tre tillfällen i veckan på skoltid har eleven kurser som syftar till att utvecklas till en rugbyspelare på elitnivå. Utbildningen sker i nära samarbete med Enköpings Rugbyklubb och är sanktionerad av Svenska Rugbyförbundet.

Goda träningsförhållanden

Enköpings rugbyklubbs arena med klubblokal, fyra omklädningsrum, två fullstora rugbyplaner och ett enklare gym finns i direkt anslutning till skolan och är tillgänglig för skolans NIU-elever. Dessutom finns även Enköping kommuns konstgräsplan i området som är norra Europas enda konstgräsplan avsedd och därmed anpassad för rugby. Sporten kan därmed utövas i full skala året runt.

Utanför skoltid deltar eleverna i klubbens verksamhet. Här ges eleven möjlighet till träning och utveckling i en elitsatsande förening. Enköpings rugbyklubb är en klubb som fostrat många av landets främsta rugbyspelare sedan 1968. På skolan finns utbildad lärare med kompetens att träna rugby.

Enköpings rugbyklubb och Svenska Rugbyförbundet säkerställer tränarens
utbildningsnivå, idrottsspecifika fortbildning och utveckling. Eleven kommer också under sina tre år erbjudas positionsspecifika clinics av förebilder inom sporten.

Program som erbjuder NIU

>> Barn- och fritidsprogrammet
>> Ekonomiprogrammet
>> Handels- och administrationsprogrammet
>> Naturvetenskapsprogrammet
>> Samhällsvetenskapsprogrammet (inriktningarna Beteendevetenskap samt Medier, information och kommunikation)

Kurser

I NIU följer du det valda programmets poängplan med följande kurser inom programfördjupning och individuellt val:

- Tränings- och tävlingslära 1, 100p (programfördjupning)
- Tränings- och tävlingslära 2, 100p (programfördjupning)
- Idrottsspecialisering 1, 100p (individuellt val)
- Idrottsspecialisering 2, 100p (individuellt val)

Följ oss

Facebook
Facebook
Facebook

Mer information