Stöd vid brott

Kommunen kan erbjuda stöd och hjälp om du har varit med om ett brott.

Varför hände det mig? Ska jag anmäla brottet? Olika myndigheter och ideella föreningar arbetar med att stötta och hjälpa dig som har blivit utsatt för ett brott. Det kan vara bra att prata med kommunen om du har frågor. Vi kan erbjuda ekonomiskt, praktiskt och psykologiskt stöd. Vi har tystnadsplikt och det kostar inget.

Är du under 18 år kan du tillsammans med en opartisk medlare träffa den som har utsatt dig för ett brott. Då kan du ställa frågor och berätta hur händelsen har påverkat ditt liv. Har du begått ett brott kan du tillsammans med en opartisk medlare träffa ditt offer och be om ursäkt.

Vanliga frågor

Vad kan jag få för hjälp om jag har blivit utsatt för ett brott?

Du kan prata med oss för att få stöd och hjälp. Vi kan också hjälpa dig att komma i kontakt med polis, åklagare och försäkringsbolag.

Varför ska jag kontakta er om jag har begått ett brott?

Du kan genom medling få möjlighet att visa att du ångrar det du har gjort och samtidigt be om ursäkt. Du tar då ansvar för dina handlingar och visar också mod genom att möta den du har gjort illa.

Vad händer om jag blivit dömd till ungdomstjänst?

​Du måste jobba utan lön. Beroende på vad du har dömts till kan du behöva jobba mellan 20 och 150 timmar. Det måste du göra på din fritid. Det gäller även kvällar, helger och lov. Vi hjälper dig att hitta en arbetsplats.

Fördjupning