Vattenförvaring
under kris

Vatten är ett livsviktigt livsmedel och vi klarar oss inte många dagar utan att dricka. Här får du några tips för att förvara vatten hemma som en del i din planering.

Kontaminering

En större samhällsstörning kopplat till dricksvatten skulle kunna var att vattnet blir kontaminerat eller att trycket i kranen sjunker på grund av ett elavbrott. 
Vid kontaminering är det viktigt att hålla koll på kommunens webbsida och lyssna på radion för ett VMA (viktig information till allmänheten) för att få information om hur vattnet ska hanteras och vart du kan hämta färskt vatten att dricka.

Lagring och förvaring av vatten

Att lagra vatten kan ske på olika sätt:

  • Försvara vatten i dunkar: Att förvara rent dricksvatten i rengjorda flaskor och dunkar i ett svalt och mörkt rum kan göra att det håller sig färskt i cirka en vecka. Det innebär dock för att ha en beredskap i sin vattenförsörjning behövs ett vist mått av engagemang för att byta ut vattnet varje vecka.
  • Förvara vatten i frysen: För den som har möjlighet är att förvara vatten i frysen är det ett bra alternativ. Fyll ett par petflaskor till ¾ och lägg in i frysen. Då fungerar det som ett lager för dricksvatten och som frysklabbar för att hålla låg temperatur i frysen vid till exempel ett elavbrott.
  • För den som kanske varken har stor frys eller utrymme för att förvara vatten mörkt och svalt, kan istället ha som vana att vid ett elavbrott som varar länge än 4 timmar fylla badkaret/dunkar/petflaskor med kallvatten innan trycket i kranen försvinner.