Hela landsbygden kan ansluta sig till fibernätet

Publicerad 2017-03-15

Samtliga kommuninvånare på landsbygden får nu möjlighet att ansluta sig till fibernätet för att få tillgång till effektivt bredband.

– Dagens glädjande besked innebär att samtliga kommuninvånare på landsbygden har möjlighet att ansluta sig till fibernätet och därmed bli en del av framtidens infrastruktur, säger kommunstyrelsens ordförande Helena Proos (S).

– Ytterst är det ett demokratiprojekt då landsbygden nu får samma digitala möjligheter som staden. Och vi är inte nöjda förrän alla fått chansen att vara med, säger Helena Proos.

Enköpings kommun har tidigare tecknat ett samverkansavtal med IP-Only för att på effektivast möjliga sätt ansluta fibernätet till kommuninvånarna och därmed lägga grunden för det nya digitala samhället. I dag beslutades att alla på landsbygden ska få möjlighet att ansluta sig till fibernätet.

– Det är nu några månader sedan vi skrev ett samverkansavtal med IP-Only, med övertygelsen om att samarbete mellan privata initiativ och kommunen är absolut nödvändigt för en så snabb fiberutbyggnad som möjligt, säger Helena Proos (S).

Enköpings kommun har ett tydligt mål: 100 procent av kommuninvånarna ska ha tillgång till snabbt och stabilt fibernät senast år 2019. Med det målet når Enköpings kommun regeringens bredbandsmål om att alla ska ha tillgång till bredband år 2020.

– Tidplanen följs, vi håller vad vi lovar och offensiven fortsätter. Den effektivaste och snabbaste fiberutbyggnaden sker när näringslivet och offentliga sektorn samarbetar. Detta arbete tillsammans med Enköpings kommun är ett utmärkt exempel på det, säger Mats Olofson, senior affärsutvecklare på IP-Only.

Två händer som skriver på en laptops tangentbord. En telefon ligger vid laptopen.

Foto: Mostphotos