Skolmaten i Enköping

Många skolor och förskolor lagar mat i det egna köket. All mat lagas så långt det är möjligt från grunden.

Maten lagas ofta på skolan

På 10 av de 12 kommunala skolor lagas maten i det egna köket. Varje dag serverar vi minst två varmrätter. En av dem är alltid vegetarisk.

All mat lagas så långt det är möjligt från grunden. Det gäller till exempel lasagne, grytor, soppor, såser, gratänger och potatismos. Till varmrätten serveras en stor salladsbuffé, knäckebröd, smörgåsmargarin och mjölk. Vissa skolor bakar också sitt eget bröd.

Många förskolor lagar egen mat

På de förskolor som lagar egen mat finns en kock som ansvarar för att barnen får goda och näringsriktiga måltider. De övriga förskolorna får lunch transporterad från en skola eller ett äldreboende i närheten.

De här förskolorna lagar mat själva:

  • Bolmörten
  • Enavallen
  • Fannalund
  • Fjärdhundra
  • Gröngarn
  • Gånsta
  • Hummelsta
  • Korsängen
  • Lärlingen
  • Sagogränd (som tidigare hette Galaxen)
  • Salnecke
  • Åkersberg
  • Örsundsbro

Specialkost

Den som är i behov av särskild mat på grund av allergi, överkänslighet eller religiösa skäl kan få specialkost. För att få tillgång till specialkost behöver du fylla i blanketten för livsmedelsöverkänslighet och lämnar till skolsköterskan eller skolköket.

Det är i första hand den som behöver specialkost på grund av medicinska skäl som får tillgång till specialkost. I vissa fall kan vi behöva be om läkarintyg från barnspecialist.

Vegetarisk mat

Vegetarisk mat som innehåller mjölk och ägg serveras varje dag på skolorna.

Mat som är fri från fläsk

Varje dag erbjuds mat fri från fläskkött. Det brukar vara menyns första alternativ som tillagas utan fläsk. 

Halal

För dig som önskar halal hänvisar vi till den vanliga menyn med fisk och vegetariska maträtter.

Politiska mål för skolmaten

Kommunen måste upphandla allt livsmedel som ska användas till skolmaten. I upphandlingarna kan vi ställa vissa krav.  När vi upphandlar livmedel utgår vi från följande politiska mål:

  • Kött och chark upphandlas som en egen varugrupp med upphandlingsmyndighetens baskrav.
  • Upphandlingsmyndighetens baskrav ska ställas i de fall där det är möjligt.
  • 25 procent av värdet av de upphandlade livsmedlen ska vara ekologiska.
  • 75 procent av den upphandlade fisken ska vara från certifierat hållbart fiske.
  • Krav på socialt ansvarsfull produktion ställs vid upphandling av utvalda produkter.
  • All palmolja som används i de upphandlade produkterna ska vara ansvarsfullt producerad, så kallad certifierad palmolja.
  • Samtliga produkter som upphandlas ska vara fria från industriellt framställda transfetter och glutamat.
  • Ägg ska komma från frigående höns.
  • Andelen vegetabilier ska öka, till exempel grönsaker, bönor och linser.
  • Andelen hel- och halvfabrikat ska minska.
  • Våra inköp ska göras efter säsong för att minska klimatpåverkan.